Научете какво представляват DGN файловете и как да отваряте DGN файлове! В това кратко ръководство ще разберете какво представляват DGN файловете. Първо нека видим какво представляват CAD файловите формати и какъв вид от тях съществуват.

Какво представляват CAD файловите формати?

CAD файловите формати са типове CAD файлове с различни файлови разширения. Точно както обикновените файлови формати за изображения включват различни файлови типове с различни разширения като JPEG, PNG, GIF и т.н., основните CAD файлови формати включват DWG, DXF, DGN и т.н., а различните CAD файлови формати имат плюсове и минуси по отношение на съхранението CAD чертежи или CAD модели.

Какво е DGN файл?

Компютърно подпомогнатият дизайн (CAD) е неразделна част от различни индустрии, позволявайки на професионалистите да създават детайлен и точен дизайн и цифрови модели за своите проекти. В областта на CAD файловият формат DGN има значение. DGN, което означава дизайн, е файлов формат, свързан основно със софтуера MicroStation на Bentley Systems, но се поддържа и от други CAD приложения.

DGN файлът е двоичен файлов формат, използван за съхраняване на 2D и 3D проектни данни, включително чертежи, модели и други геометрични изображения. Често се сравнява с файловия формат DWG на AutoCAD, но DGN файловете са специално свързани с MicroStation на Bentley, популярен CAD софтуер за архитекти, инженери и дизайнери.

DGN файлова оперативна съвместимост?

Оперативна съвместимост: Една от забележителните характеристики на DGN файловете е тяхната оперативна съвместимост с друг CAD софтуер. Докато MicroStation е основният софтуер, свързан с DGN, много други CAD приложения могат да импортират и експортират DGN файлове, насърчавайки сътрудничеството между професионалисти, използващи различни инструменти за проектиране. Тази оперативна съвместимост насърчава ефективността и гъвкавостта в мултидисциплинарни проекти.

MicroStation е CAD софтуерна платформа за дву- и триизмерно проектиране и чертане, разработена и продавана от Bentley Systems и използвана в архитектурната и инженерната индустрия https://www.bentley.com/software/microstation/. Той генерира 2D/3D векторни графични обекти и елементи и включва функции за моделиране на информация за сгради (BIM) https://en.wikipedia.org/wiki/MicroStation. Текущата версия е MicroStation CONNECT Edition, която беше пусната през януари 2024 г. https://www.bentley.com/software/microstation/.

MicroStation се използва широко за проектиране на инфраструктурни проекти, като пътища, мостове, сгради, железопътни линии и електроцентралиhttps://www.bentley.com/software/microstation

 

Как да отворя DGN файлове в GstarCAD?

Не, нямате нужда от MicroStation, за да отворите вашите DGN файлове. Можете да отваряте DGN файлове в GstarCAD. DGN файловете са основният формат на MicroStation, CAD софтуерна платформа за 2D и 3D проектиране и чертане. GstarCAD поддържа пълната поддръжка на DGN файлове и свързани команди, като DGNIMPORT, DGNATTACH, DGNADJUST, DGNMAPING. Можете да импортирате и прикачвате DGN файлове като подложка в GstarCAD и да коригирате техните свойства и картографиране

Можете да отваряте DGN файлове с MicroStation. Ако не притежавате MicroStation, можете да отваряте DGN файлове с други CAD платформи като GstarCAD или AutoCAD. DGN файловете са съвместими с AutoCAD и GstarCAD, така че можете лесно да отваряте DGN файлове в GstarCAD. Изтеглете вашата безплатна пробна версия на GstarCAD и опитайте да отворите DGN файлове!

 

Импортиране и експортиране на CAD файлове

GstarCAD поддържа следния формат на данните.

Импортитане: WMF, SAT, DGN, DWF, 3DS

Експортиране: DWF, DWFX, WMF, SAT, STL, EPS, DXX, BMP.

Как да импортирате вашите CAD файлове в други формати

GstarCAD поддържа основни файлови формати и потребителите могат да импортират данни от други файлови формати в текущия чертеж,

 

 

Какво е DGN файл?

Как да експортирате вашите CAD файлове в други формати

GstarCAD поддържа основни файлови формати, които се поддържат и от други основни CAD софтуерни програми,

Какво е DGN файл?

Типове често използвани CAD файлови разширения

GstarCAD е напълно съвместим с основния CAD софтуер във формат на данни, като поддържа най-новия DWG/DXF TM.

Какво е DGN файл?

DWG файл

DWG файлът е файлов формат, който е тясно свързан със софтуера CAD (компютърно проектиране). Името на DWG произлиза от думата чертеж и DWG файловете могат да съдържат както 2D, така и 3D графики.

.DXF файл

DXF е съкращение от Drawing Exchange Format, който е CAD файлов формат с данни, предназначен за споделяне на чертежни данни между CAD софтуерни програми.

 

Как да отворя DGN файлове в AutoCAD?

Подобно на GstarCAD, AutoCAD също поддържа файлов формат DGN, което позволява на потребителите безпроблемно да импортират и работят с чертежи, създадени в MicroStation на Bentley или друг DGN-съвместим софтуер в средата на AutoCAD.

Процесът е подобен, само следвайте тези стъпки:

  1. Стартирайте AutoCAD и отидете на раздела “Вмъкване”,намиращ се на лентата.
  2. Изберете “DGN” от панела “Импортиране”.
  3. В диалоговия прозорец „Импортиране на DGN“ прегледайте и намерете DGN файла, който искате да отворите.
  4. Изберете желаните настройки за слоеве, мащаб и други опции.
  5. Щракнете върху “OK”, за да импортирате DGN файла в AutoCAD

 

Отворете вашите DGN файлове днес с GstarCAD!

Открийте най-доброто CAD софтуерно решение за 2D чертане и лесно отваряне на вашите DWG, DXG, DGN файлове. Насладете се на безпроблемен преход с несравнима съвместимост. С GstarCAD 2024 няма нужда да адаптирате или изучавате нов интерфейс, тъй като той отразява познатостта на традиционния CAD софтуер. Прегърнете бъдещето на CAD алтернативите и отключете свят от възможности.

GstarCAD 2024 беше пуснат с нови функции и подобрения по отношение на производителност, API и динамично въвеждане. Вижте тази публикация за повече информация относно това как GstarCAD 2024 извежда вашия дизайн на следващото ниво.

 

Изтеглете безплатна пробна версия на GstarCAD.